Prof. Dr. Brigitta Hauser-Schäublin

Email bhauser@sowi.uni-goettingen.de
Teilprojekte
Publikationen
  • Beobachterstatus Palästinas als Beispiel für eine nationale Befreiungsbewegung (2012)
  • 2012: Ethnologische Sammlung: Wenn lokale Traditionen internationalisiert werden… In: Dinge des Wissens. Die Sammlungen, Museen und Görten der Universität Göttingen, S. 244-245- Göttingen: Wallstein Verlag.
  • In press: The reconciliation of diverging claims and rights. Governing differing entitlements to cultural artefacts in UNESCO and beyond. In: Müller, Birgit: International Governance. London: Pluto Press.
  • In press: Neu eröffnete Völkerkundemuseen: Gewohntes, neue Ausrichtungen und Irrungen. Zeitschrift für Ethnologie.
Vorträge/Tagungen
  • 28.-30.11.2012: Conference: The Temporalities of Law (Organizers: Franz and Keebet von Benda-Beckmann and Martin Ramstedt). Max-Planck-Institut for Social Anthropology Halle/Saale. Vortrag (mit Sven Missling): Dealing with a contested colonial legacy.
    The interactions between international law and international governance in the case of Preah Vihear.
  • AMAN, ‘culture’ and the modernization of adat. Workshop Adat between state governance and self-determined indigeneity in Indonesia, Göttingen, 13.-14. Oktober 2012
  • 13.-14.10.2012: Organisation (mit Serena Müller) eines Workshops in Göttingen “Adat between state governance and self-determined indigeneity in Indonesia” (Chair und Vortrag).
  • 11.-12. Oktober: Workshop: World Heritage on the Ground: Ethnographic Perspectives (Organizers: David Berliner and Christoph Brumann). Max-Planck-Institute for Social Anthropology Halle/Saale. Participation as discussant.
  • 30.06.-20.07.2012 Feldforschung zum Projekt „Kulturelles Erbe zwischen Souveränität indigener Gruppen, Staat und internationaler Organisationen am Beispiel Indonesiens“ in Bali (Indonesien).
  • 20.-22.06.2012 Teilnahme an der 18. Sitzung des UNESCO Intergovernmental Committee für Promoting the Return of Cultural Property in Paris im Rahmen des Projekts “Umstrittene Sammlungen. Divergierende Ansprüche auf Eigentum in Debatten und Verhandlungen
    40 Jahre nach der Verabschiedung der UNESCO-Konvention über rechtswidrigen Kulturgütertransfer.
  • 23.-25.05.2012 Workshop (Göttingen) „The International Law of Culture: Prospects and Challenges“: Indigenous peoples and multiple citizenship. Chair: Panel 5: Culture, UNESCO and International Relations.
  • 05.12.2011: Key note: Promoting „culture“ – producing conflicts? International governance and the ambiguity of its tools. ISA Winter Retreat. Kirchschlag (Oesterreich).
  • 14.-17.09 2011: Organisation und Durchführung eines Panels (gemeinsam mit Christoph Brumann) anlässlich der Tagung der Deutschen Gesellschaft für Völkerkunde in Wien, zu Die UNESCO und ihre globale Kulturpolitik.
  • 14.-17.09.2011 DGV-Tagung in Wien: Plenum-Vortrag im Panel “Die Repatriierung von Kulturgütern – Versuch einer kritischen Bilanz“: Vortrag: Many histories, many goals: Ethnographic collections in the crosshairs of competing claims an rights.
  • 15.-17.06.2011 mit Keiko Miura: “The Political Dimensions of Cultural Property Research“, International Symposium of the Interdisciplinary Research Group on Cultural Property, The Constitution of Cultural Property: Interim Conclusions, Göttingen, Germany.
  • 15.-17.06.2011: “Introductory Remarks and Policy Recommendations”, International Symposium of the Interdisciplinary Research Group on Cultural Property, The Constitution of Cultural Property: Interim Conclusions, Göttingen, Germany.
  • 02.-04. Mai 2010: “The political implicatons of archaeological research in the case of Preah Vihear World Heritage Site, Cambodia“, Workshop “’Archaeologising’ heritage. Local social practice vs. global virtual reality.” Cluster of Excellence “Asia
    and Europe in a global context” der Universität Heidelberg, Heidelberg.
  • 24.-27. Februar 2010 mit Sven Missling: “The consequences of desire: Preah Vihear as a contested heritage site” Colloque international: Patrimoine culturel et désirs de territoires: vers quels développements? Université de Nîmes/Montpellier.
  • 21. Februar 2010: “Im Schatten von Angkor. Leben mit dem Weltkulturerbe in Kambodscha”, Matinée-Vorträge der Ethnologischen Sammlung der Universität Göttingen.
  • 12.-15.11.2009 Göttingen: “Preah Vihear: whose heritage, whose property?”, International Symposium on Cultural Property, Interdisciplinary Research Group on The Constituting of Cultural Property: Actors, Discourses, Contexts, Rules, Germany.